Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Sinds de jaren zestig is de voedselproductie volledig uit het zicht van de burger geraakt. Door een grote hoeveelheid regelgeving, efficiency en economische voorwaarden ontstonden eindeloos veel schakels tussen het begin en het einde van de voedselketen. We weten nog maar nauwelijks hoe ons voedsel wordt geproduceerd. In hoeverre komt ons beeld van de voedselindustrie nog overeen met de realiteit?
 
Ons vaak sterk geromantiseerde beeld van de manier waarop voedsel geproduceerd wordt, staat in schril contrast met de werkelijkheid. Daarbij komt dat de werelden van de boer en de burger zo ver uit elkaar liggen, dat de dialoog over de toekomst van ons voedsel enige nuance mist. 'Kleinschalig' staat lijnrecht tegenover 'grootschalig', en 'biologisch' tegenover 'industrieel' en 'intensief'. Dergelijke tegenstellingen staan de ontwikkeling van een meer duurzame inrichting van ons voedselsysteem in de weg. Door het ontbreken van een gemeenschappelijke taal lijkt het gesprek over het voedselvraagstuk in een impasse te zijn geraakt. Hoe kunnen we de dialoog verfijnen en verrijken? Welke beelden passen daarbij?

Een gesprek met o.a. fotograaf Henk Wildschut, Marijn Frank (Keuringsdienst van Waarde), Krispijn van den Dries (Pieperboetiek), Janno Lanjouw (Food Film Festival) en Marcel Kuijpers (Nieuw Gemengd Bedrijf). De avond wordt gemodereerd door Linda Vermaat. Zij bespreekt met de gasten de huidige stand van zaken omtrent de ontwikkeling van beeldvorming en taal rondom ons voedsel.

Chef Naresh Ramdjas (YFM, Nareshtaurant) verzorgt voorafgaand aan de avond een table d’hôte geïnspireerd op het thema van de avond. Na het programma is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken.

Sicco Mansholt

Sicco Mansholt. Een goede Europeaan wordt samengesteld door curator Marten Kuijpers en is een vervolg op de tentoonstelling Mansholt, Landschap in Perspectief die begin 2014 te zien was bij Bureau Europa te Maastricht. Bij Bureau Europa richtte de blik zich op de wijze waarop Mansholts beleid de inrichting van het Nederlandse landschap heeft bepaald; in Het Nieuwe Instituut staat de politieke en sociale biografie van Mansholt centraal.

Table d'hote

Graag bieden wij u bij de lezing Voedsel Verbeeld de mogelijkheid om voorafgaand aan het programma aan te schuiven bij een bijzondere Table d'Hote die door de jonge chef Naresh Ramdjas van Youth Food Movement wordt verzorgd. Naresh Ramdjas studeerde af aan de Design Academy met een designprijsnominatie voor zijn project ’plate componist’, waarin grafisch vormgeving, voedsel en restaurant bij elkaar komen. In 2013 opende hij tijdens de Nederlandse Design Week een pop-up restaurant in Tac. In september 2014 kreeg deze speciale culinaire ervaring een vervolg als prelude op de design week 2014 waarin het restaurant officieel zal worden gepresenteerd. 

De prijs van het diner bedraagt €17,50 exclusief drank. U dient in verband met de afname van de catering uiterlijk 2 dagen vooraf uw kaartjes te bestellen.

Praktische informatie

Voedsel verbeeld
Datum: 30/10/ 2014
Tijd: 18.30 uur aanvang diner | 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Auditorium, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
Voertaal: Nederlands
Entree: € 7,50/ Student € 3,75
Kaarten bestellen

datum
30/10/2014
tijd
20:00 – 22:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut,
Museumpark 25,
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Sicco Mansholt. Een goede Europeaan
Marten Kuijpers
PolyLester
Sandra Kassenaar
Hajo de Reijger

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Een serie over het veranderende landschap.

Sicco Mansholt. Een goede Europeaan toont hoe Sicco Mansholt met zijn landbouwbeleid een cruciale invloed had op de eenwording van Europa en de ingrijpende hervorming van het Nederlands landschap.