Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Door het beleid van landbouwminister Sicco Mansholt veranderde na de Tweede Wereldoorlog het kleinschalige Nederlandse landschap in een efficiënt productielandschap. De modernisering, rationalisatie en schaalvergroting van de landbouw werden letterlijk zichtbaar in het landschap. Met een brede institutionele inbedding legde Mansholt de basis voor de ontwikkeling van de landschapsarchitectuur in Nederland.

De afgelopen twee decennia is deze grote landinrichtingsopgave bijna volledig stilgevallen. Het landbouwbeleid richt zich niet langer op de inrichting van de ruimte, maar alleen nog op economische, technologische en infrastructurele aspecten. Daarmee is een belangrijke institutionele pijler onder de landschapsarchitectuur verdwenen. In het essay ‘Institutionele landschapsarchitectuur’ schrijft Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water, “dat je zou kunnen zeggen dat de toekomst van het cultuurlandschap te vondeling is gelegd en dat de adoptieouders zich nog niet hebben gemeld”.

Is dat zo? En zo ja, is dat een probleem? De intensivering en verbreding van de landbouw, en vraagstukken rond energietransitie en waterveiligheid zullen het landschap opnieuw ingrijpend gaan veranderen. Hoe kunnen landschappelijke en ecologische waarden hierbij worden veiliggesteld? Welke ontwerpopgaven dienen zich aan? En op welke schaal? Hoe kunnen ontwerpers zich hiertoe verhouden? Welke potentie heeft bijvoorbeeld de vergroening van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid in dit opzicht?

Eric Luiten geeft tijdens de avond een inleiding op de ontwikkeling van de landschapsarchitectuur onder impuls van het naoorlogse landbouwbeleid. Vervolgens gaan landschapsarchitecten, beleidsmakers en professionals uit de landbouwsector met elkaar in gesprek over de toekomst van ons (cultuur)landschap. Deelnemers zijn onder anderen Ingeborg Thoral (Mixst Urbanisme/Adviseur ruimtelijke kwaliteit, Provincie Utrecht), Peter Veenstra (Lola Landscape Architects) en Rob Hendriks (DAAD Architecten). Het programma wordt gemodereerd door Sandra Rottenberg.

Dit programma wordt in samenwerking met Bureau Europa georganiseerd, vanuit een gedeelde interesse voor het veranderende landschap.

Table d'hote

Graag bieden wij u bij het lezingenprogramma op donderdagavond de mogelijkheid om voorafgaand aan het programma aan te schuiven bij een maaltijd in Het Nieuwe Café. We serveren biologische quiche, brood en salade. De prijs van de maaltijd bedraagt 12,50 euro. U dient in verband met de afname van de catering uiterlijk 2 dagen vooraf te reserveren.

Praktische informatie

Nieuwe uitdagingen voor het landschap
Datum: 6/11/2014
Tijd: 19.15 start rondleiding | 20.00 - 22.00 uur
Locatie: Auditorium, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
Voertaal: Nederlands
Entree: € 7,50/ Student € 3,75
Tickets

datum
06/11/2014
tijd
19:15 – 22:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut,
Museumpark 25,
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Sicco Mansholt. Een goede Europeaan
Marten Kuijpers
PolyLester
Sandra Kassenaar
Hajo de Reijger

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Een serie over het veranderende landschap.

Sicco Mansholt. Een goede Europeaan toont hoe Sicco Mansholt met zijn landbouwbeleid een cruciale invloed had op de eenwording van Europa en de ingrijpende hervorming van het Nederlands landschap.